TIPS och TRIX

Ett rengöringsmedel fungerar ofta på flera sätt. Våra rengöringsmedel, impregnering och svampar har väldigt många användningsområden. Här kommer lite tips och trix om hur man lättast rengör olika ytor i hemmet.

Rengöring av Wc-stolen

Om Wc-stolen står och läcker så kan man få missfärgningar i skålen. Ofta brun-orangea spår som går från kanten ner i vattenlåset. Så här får man bort fläckarna.

1. Stäng av vattnet till Wc-stolen. Det brukar sitta en ventil på baksidan av stolen där vattnet går in.

2. Spola två gånger

3. Ta Wc-borsten och skjut bort det sista vattnet i botten på skålen.

4. Skrubba med en Effektsvamp eller en vanlig scotch-brite svamp på missfärgningarna i porslinet.

5, Lägg på Effekt Rosa och vänta tills dess att fläckarna är borta. Det brukar ta ca 4-6 minuter.

6. Sätt på vattnet och låt cisternen fyllas upp med vatten

7. Spola några gånger och Wc-stolen är ren.

Rengöring och impregnering av fogar

Fogar och kakel i badrummet blir snabbt smutsiga.  Kalk, tvålrester och hudavlagringar fastnar i fogen och är svåra att få bort. Effekt rosa löser kalk där smutsen fastnat. Den trekantiga effektsvampen tar bort missfärgningar i fogen och Effekt sten & fog impregnering ser till att inte smuts och svartmögel kommer tillbaka lika fort.

Instruktionsfilm

 

Filmen visar hur man rengör fogarna med den trekantiga effektsvampen. Eftersom att det är en bård i natursten så kan jag inte använda effekt rosa där. Effekt rosa är en kalklösare och det finns kalk i naturstenen som kan ta skada. Efter rengöringen impregnerar jag med effekt sten & fog impregnering. Då hindras smuts från att komma in i fogen och svartmögeltillväxt stoppas upp. Om det kommer in vatten så kan det fortfarande komma ut då vattenånga kan passera igenom impregneringen.

Så här gör du:

Rengör ytan som ska behandlas ordentligt. Använd effekt rosa och effekt svampen för bästa resultat och vänta tills ytan har torkat. Håll spraymunstycket ca 10 cm från ytan. Det går även bra att använda en pensel för att styrka ut impregneringen och för att komma in i fogarna ordentligt. Vid behandling räcker en flaska effekt sten & fog impregnering 200 ml till ca 10 kvm beroende på hur bred fogen är och om kakel alternativt klinker ska behandlas. Låt härda i minst 12 timmar efter impregnering. Behandla ytan igen vid behov. Vid behandling av porösa (sugande) material som betong, puts, marksten eller sjösten används lämpligen en pensel för bästa resultat och mindre åtgång. Upprepa behandlingen vart tredje år.

Rengöring av natursten

Marmor, sjösten, kalksten, granit, mm är kan även kallas natursten. Sten är väldigt kalkrikt och kan ta skada om man använder fel rengöringsmedel. Kalklösningsmedel ligger normalt väldigt lågt i Ph värde och ska inte användas på natursten. Effekt Blå ligger högt i Ph-värde och rengör utan att stenen tar skada. Den sprayas på ytan och ska verka i 3-5 minuter. Sedan ska man skölja ordentligt. Fogarna tar man sedan med den trekantiga Effekt Svampen som tar bort ytliga fläckar. Fogarna blir helt rena. När man är klar låter man det torka. Sedan impregnerar man stenen med Sten & Fog Impregnering.  Impregneringen gör att att vatten inte kommer in i stenen eller fogen. Impregneringen är helt ofarlig för människa och natur och lämnar inga visuella spår.  Skyddar mot smuts och svartmögel och har en livslängd på 1-2 år beroende på ålder på badrummet. 

Rengöring av Duschväggar och kabiner.

Duschväggar och duschkabiner är svåra att hålla rena. Framförallt om de är i klarglas där alla fläckar syns väldigt mycket. Effekt blå och vit är framtagna för att göra städningen lättare. Effekt blå rengör glas, krom, plastlister och aluminium utan att skada ytan. Man sprayar den över ytan som ska rengöras och väntar i 3-5 minuter. Sedan sköljer man ordentligt. När man är klar och duschen är ren så lägger man på Effekt Vit. Det är ett ytbehandlingsmedel som innehåller Karnaubavax. Den skyddar mot fläckar och ser till att duschen håller sig ren längre. Fungerar även väldigt bra på tvättställ i porslin. Effekt Vit sprayas på ytan och torkas ut med en trasa. Håller sig i ca 1-2 månader innan man behöver behandla på nytt. En produkt som är väldigt bra när man rengör är Effekt Svamparna. En fyrkantiga är bra på glaset och den trekantiga kommer åt i hörnen.

Rengöring och impregnering av skor

Recepturer till impregnering och rengöringsmedel har väldigt ofta flera användningsområden. När vi tog fram Effekt sten & fog impregnering så blev vi väldigt nöjda med resultatet. Det vi inte visste då var hur bra den fungerar på trä, textil och mocka. Upptäckten gjorde att jag och dottern impregnerade alla skor hemma. Det fungerade på 90% av alla skor. Vissa mer och vissa mindre. Framförallt Mocka och liknande material blev det ett mycket bra resultat på. Textil måste oftast behandlas två gånger. I filmen börjar jag med att rengöra med effektsvampen och sedan impregnerar jag en sko så ni ser skillnaden.

Rengöring av båtar

Effekt Rosa är väldigt bra när man ska ta bort vattenlinjen på båtar i plast. Detta fick jag reda på när flera båtklubbar börjande köpa in den rosa. Filmklippet är en av mina första filmer vilket syns på kvallitén. Men den visar ganska bra hur medlet fungerar. Jag kommer ihåg att jag knappt hann med att filma när smutsen försvann.

Rengöring av målade väggar 

Jag tog fram denna produkt när Alviks Måleri i Uppsala behövde rengöra 5800 rum på Nya Karolinska. Måleriarbetet var väldigt slitet och fläckigt när det till slut var dags för sjukhuset att gå i drift. Lösningen var perfekt och väggarna såg ut som nya. Man börjar med att rengöra hela väggen med den stora effektsvampen på skaft. Sedan tar man fläckarna med den mindre fyrkantiga modellen. En perfekt lösning om man inte vill måla om. Denna produkt borde användas mer. Skolor, dagis, fritids, vårdhem och andra större lokaler som utsätts för mer slitage borde se detta som en mycket bra och billig lösning istället för att måla om. 

Rengöring av poolen

Stora Effektsvampen på skaft fungerar också väldigt bra till poolen. Lätt och smidigt att ta bort smutsen som bildas vid vattenlinjen utan att behöva stå på knä och skrubba. Vattnet är ofta ganska kallt på vårkanten när detta görs så det är en bra lösning. 

Kastruller och Kaffekannan

Som ni säkert har förstått så använder jag denna svamp väldigt mycket:) Här visar jag hur den fungerar när det har brännt fast i kastrullen. Jag tog även bort bruna fält i kaffekannan. Dessa gick inte bort hur mycket jag än skrubbade med diskborsten. 

HELT FANTASTISKA SILIKONLOCK

ÄNTLIGEN SLIPPER VI PLASTFOLIEN

Läs mer